Alapítás:  2013
Jogelőd: Testnevelés Tanszék: 1955, Rekreációs és Sport Tanszék: 2000
Tanszékvezető: Dr. Pintér Ákos, adjunktus
Cím: 8360 Keszthely, Festetics u. 5.
Tel.: (83)545-083, (83)545-084
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Helye: Pethe Ferenc Kollégium épületegyüttesben

A Tanszék rövid bemutatása, története

A Testnevelési Tanszék jelenlegi formájában 2013. július 1.-től működik. Jogelődje a Testnevelés Tanszék 1955-ben alakult meg az akkori Mezőgazdasági Akadémián. Az ezredfordulótól Rekreációs és Sport Tanszék volt az elnevezése. A sportolási lehetőségek biztosításán túlmenően mindvégig az egység feladata a hallgatók fizikai képességeinek fejlesztése, valamint a különböző sportversenyeken, bajnokságokon való versenyeztetése egyaránt. A Tanszék az egyre szélesebb kínálattal bíró szabadidősport mellett a versenysportban való aktív részvételre is ösztönözte/ösztönzi hallgatóit. Korábban a KEGAC sportkörön-, majd a Georgikon Diáksport Egyesületen (GDSE) belül több önálló szakosztály is működött. A hallgatók által szerzett országos és regionális bajnoki címek, válogatottakban való szereplések fémjelzik többek között az egység működését. Az elmúlt néhány évtizedben a Tanszék munkájában a jelenlegi testnevelőkön kívül az alábbi oktatók vettek részt, komoly szerepet vállalva a Georgikon hírnevének sport általi öregbítésében: Kertész Tibor+, Molnár Albin, Szabóki Zoltán, Mikó Zsuzsanna, Pém Árpád, Ruip Gyula+, Mészáros László, Mészáros Dávid, Sárközi István.

A Tanszék oktatási tevékenységének bemutatása

A Georgikon Karon a képzéstől (FOSZK, BSc), szakoktól függően jelenleg 2, illetve 4 félév a kötelező testnevelés időtartama, melyek során a kitűzött követelmények teljesítésével juthatnak aláíráshoz hallgatóink. Az első félévben minden nappali tagozatos hallgató kötelező általános képességfejlesztésen vesz részt oktatóink vezetésével. A második félévtől a még Mészáros László irányítása alatt bevezetésre kerülő szakosított testnevelés keretében a hallgatók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak az alábbi kínált sportágak közül: lovaglás, atlétika, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, tenisz, asztalitenisz, tollaslabda, floorball, néptánc, aerobic, úszás, kondicionálás, regatta, sakk. A szakmai munka a jelenlegi két főállású oktatónk mellett a tavaszi szemeszterekben alkalmazott további 4 fő óraadóval valósítható meg. A sport egészségmegőrző szerepét szem előtt tartva, a fizikai állapot fenntartásához, illetve a már meglévő elváltozások konzervatív kezeléséhez gyógytestnevelés foglalkozásokat is működtet egységünk. Egységünk szerepet vállal különféle gyalogtúrák (félévente Csiki László Emléktúra) megszervezésében és lebonyolításában. A Testnevelési Tanszék elkötelezett az immár másfél évtizedes hagyomány, a Balaton Regatta megszervezésében, valamint hallgatóink evezős versenyekre való felkészítésében is. A Testnevelési Tanszék immáron 6 éve megszervezi és vezeti a Georgikon úszócsapatát a keszthelyi tavaszi 24 órás úszáson. A Tanszék javaslatára minden évben a Georgikon Kar átadja a „Jó tanuló – jó sportoló” díjat egy hallgatónknak. Az egység dolgozói igyekeznek a hallgatóknak minden segítséget megadni, hogy az egészséges életmódra rászoktassák őket. A Tanszék szervezése által az egyetemek közötti sport rendezvényeket, versenyeket rendszeresen látogatják csapataink, emellett egyéni sportágakban is rajthoz állnak hallgatóink a MEFOB bajnokságokon. A munkát a versenyeken szerzett dobogós helyezések, eredmények is fémjelzik. A Georgikon Karon tanuló külföldi hallgatókat is ösztönözzük továbbá a sportolásra. A hallgatók mellett dolgozóinknak is van lehetősége a testedzésre a Karon. Örömteli, hogy egyre többen látogatják az atlétika pályát egyetemi polgáraink közül is. Heti rendszerességgel működik a dolgozói asztalitenisz és teremfoci, időszakosan pedig a dolgozói gyógytorna. A Testnevelési Tanszék kezelésében lévő fedett létesítményeket tekintve egy tornaterem, egy kardió-terem, egy kondicionálóterem és egy evezős ergométer-terem áll rendelkezésünkre. Emellett kültéri labdarúgópálya, atlétikapálya, 2 db salakborítású teniszpálya, salakborítású röplabdapálya, íjászpálya, aszfaltos kézilabdapálya, aszfaltos lábteniszpálya, aszfaltos streetball kosárlabdapálya szolgálja a sportolni vágyó egyetemi polgárainkat. 2018 őszétől a kültéri Georgikon Fitness Park kondicionáló gépeit is használhatják egyetemi hallgatóink, dolgozóink. A tavasztól őszig terjedő időszakban a Kar vízi telepén is lehetőség nyílik további sportolásra.

A Tanszék munkatársai

Név Beosztás Telefon E-mail
ügyintéző 5083 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
adjunktus, tanszékvezető 5084 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
testnevelő tanár 5084 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Csonka László kisegítő alkalmazott    
Somogyi András segédmunkás