Alapítás: 2003. január 1.
Tanszékvezető: Dr. Kucserka Tamás egyetemi docens
Cím: 8360 Keszthely, Festetics u. 7.
Tel.: (+36) 83/545-001
Helye: D. épület

A Tanszék tevékenységének bemutatása

A tanszék feladata a vízgazdálkodással és a meteorológiával kapcsolatos ismeretanyagot tartalmazó tantárgyak oktatása. 2001-től az egységhez tartozik az Agrometeorológiai Kutatóállomás, melyen az adatgyűjtésen kívül számos speciális kutatómunka is folyik.

A tanszék kutatási területei

  • Szárazságtűrés vizsgálatok (szója)
  • Állományklíma vizsgálatok szójában és vizes élőhelyeken
  • Mikroklíma szimulációs modellezés
  • Globális felmelegedés hatásának vizsgálatai
  • Evapotranszspiráció mérése termesztett növényeken és a Balaton, illetve a Kis-Balaton növényállományán
  • Keszthelyi-öböl párolgása
  • Avar lebontásának vizsgálata

A keszthelyi meteorológiai állomás 1871 óta működik folyamatosan. A léghőmérséklet és csapadék adatsor elemzése képezi az egyik kutatási témánkat.

A globális felmelegedés hatásainak vizsgálata a növények életfolyamataira, mikroklímájára különösen jelentős. A felmelegedés lokális hatásait szimulációs modellezéssel közelítjük. A Tanszék 2001 óta üzemelteti a Tanyakereszten elhelyezett Meteorológiai Kutatóállomást, mely részben a meteorológiai hálózat aktív része, s az 1970-es évek óta a növények vízháztartásával kapcsolatos kutatások helyszíne is. A talajba helyezett 24 db kompenzációs Thornthwaite-féle evapotranspirométer a Dunántúlon jelenleg már egyedüliként szolgálja az állományok párolgásának meghatározását. Az egyéb növény-víz kapcsolat feltárására irányuló megfigyeléseknél az evapotranspirométerek folyamatos kutatási háttérként szerepelnek.

Az egység kutatásában a növény-víz kapcsolat vizsgálatai több évtizedes múltra tekintenek vissza. E témakörben a hagyományos mérések mellett helyt kaptak a távérzékelés módszerein alapuló megfigyelések is. A meteorológiai elemek és a mért állományhőmérséklet alapján számolt vízstressz-index kritikus határértéket meghaladva jelzi a növény víz iránt igényét. Az eljárás új, legtöbbször számítógépes irányítással ellátott rendkívül víztakarékos módszerhez vezet, mely kiterjedten alkalmazott a világ fejlett mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területein.

Az öntözött állományok sajátos mikroklíma alakulását méréssel és modellezéssel egyaránt évek óta követjük nyomon. Az általunk használt eredeti mikroklíma szimulációs modellt Goudriaan (1977, 1994) készítette. Az adaptálás során a modell alap-egyenleteit, tekintettel annak fizikai voltára, nem érintettük, viszont néhány felhasználóbarát átalakítást végeztünk (adatbevitel, megjelenítés stb.). Külön vizsgálat tárgyát képezte a futtatáshoz szükséges, az állomány felett elhelyezett automata meteorológiai állomás kiváltási lehetősége a standard körülmények között végzett megfigyelés adataival. A modellezéssel nemcsak a mikroklíma elemeit, hanem számos egyéb, nehezen közelíthető növényi paramétert pl. fotoszintézis intenzitás, sztómaellenállás stb. is megpróbálunk előállítani, s a kutatás szolgálatába állítani.

Több éves kísérlet sorozatunkban a Kis-Balaton területi párolgásának meghatározásán dolgozunk. Növénykonstansaink számszerűsítve több makrofitára vonatkoznak, mely akár a gyakorlati vízügyi szakembereknek is támpontot szolgálhat a vízmérleg pontosításában.

Egy több évre visszatekintő kísérletsorozatban fűz és nyár avar, valamint nád levél, szár és rizóma lebontási ütemét vizsgáljuk a Balaton és a Kis-Balaton területén, illetve párolgásmérő A-kádakban.

Jelenlegi projektjeink:

GINOP-2.3.2-15-2016-00029 projekt: Multifunkciós növények, mint alternatívák a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában

EFOP-3.6.1-16-2016-00015 projekt: Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében

EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 projekt: Innovatív tudományos műhelyek a hazai agrár- felsőoktatásban

20385-3/2018/FEKUSTRAT „Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program - Tématerületi Program”

Befejezett projektjeink:

"Tudományos képzés műhelyeinek támogatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0025 azonosító számú pályázat, Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola alprojekt

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0064 azonosító számú „Az éghajlatváltozásból eredő időjárási szélsőségek regionális hatásai és a kárenyhítés lehetőségei a következő évtizedekben” című pályázat, Szélsőséges időjárási események hatása a felszíni vizekre elnevezésű alprojekt

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0032 „Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre”

TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban”

A tanszék oktatási területei

A tanszék minden oktatási szinten részt vesz a képzésben, a FOSZK-tól a doktorképzésig. A tanszék gondozza a Környezetgazdálkodási Agrármérnöki BSc-t és MSc-t. Szükség szerint veszünk részt a szakmérnöki szakok képzési programjában.

PhD szinten oktatást főképpen a Környezettudományok területén végzünk (víz és levegő, valamint növényre irányulóan). A Festetics Doktori Iskola vezetője Dr. Anda Angéla, egyetemi tanár.

Évente változó létszámú, de általában 5-10 hallgató készít szakdolgozatot egységünknél. A TDK munka eredményes, mivel több országos szintű helyezés is született a helyben készített beadványokból.

Jelenleg 2 fő nappali tagozatos és 1 fő levelező PhD hallgató kapcsolódik be a tanszék kutató munkájába.

Tanszéki honlap

A Tanszék munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám Belső E-mail
Dr. Kucserka Tamás tanszékvezető, egyetemi docens 83/545-065 5065 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Anda Angéla egyetemi tanár 83/545-149 5149 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Soós Gábor tanársegéd 83/545-001 5001 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Simon Brigitta tanársegéd 83/545-065 5065 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Liska Dávid tanszéki mérnök 83/545-091 5091 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szabó Ádám Barnabás tanszéki mérnök 83/545-091 5004  
Farsang Sándorné ügyviteli alkalmazott 83/545-001 5001 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.