Alapítás: 1947
Mb. tanszékvezető: Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens
Cím: 8360 Keszthely, Deák F. u. 16.
Helye: E-5. épület

A tanszék tevékenységének bemutatása

A tanszék feladata a kertészeti tudománnyal kapcsolatos tantárgyak oktatása.

A tanszék kutatási területei

A zöldségtermesztés területén a rezisztens, a táj ökológiai körülményeihez alkalmazkodó fajták elõállítása a cél. Jelentõsek az eredmények a rezisztensétkezési paprika nemesítésében: vírusrezisztens (TMV) és Alternaria alternata-rezisztens étkezési paprika-fajtákat állítottunk elő.Babnemesítés területén egyik fontos eredmény 3 vírusrezisztens (BCMV) fajta állítása.

Gyümölcs fajtagyűjteményünk több mint 100alma- és több mint 250körtefajtából áll; fajtaértékelésük folyamatosan történik termesztési és áruérték-tulajdonságaik alapján. Több gyümölcsfajra kibővítve virágzásbiológiai és termékenyülési vizsgálatokat végeznek, amelyek a szabad termékenyüléstől és partenokarpiától kezdve a mikrofenológiai megfigyeléseken keresztül a pollenmorfológiai és beltartalmi vizsgálatokra is kiterjednek.

Szőlőtermesztésben folyó kutatások közt a legfontosabba fehér borszőlő fajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, az alanyfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése. A kecskeméti Szőlészeti Borászati Kutató Intézettel (SZBKI) közösen végzett kutatás az alanyfajták előállítása, értékelése, rezisztens fajták tájban történő értékelése. Szőlőfüvesítési kísérletet is folytatunk, különböző lombtrágyák kísérletes kipróbálását, illetve termesztéstechnológiához kapcsolódó újdonságok kipróbálását, értékelését végezzük.

A tanszéken nemesített fajták közül 1965 óta 3 őszibarack-, 3 bab-, 3 fejes saláta-, 7 étkezési paprika-, 1 sárgarépa-, 2 hagyma- és 6 szőlőfajta kapottállami minősítést.

A tanszék oktatási területei

A tanszékena Kertészeti alapismeretek (A) és a Kertészeti termelés (B1) című tantárgy oktatása folyik az agrárkémikus hallgatók és az agrármérnökök számára egyaránt. Az előadásokon a gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, a szőlőtermesztés és a dísznövénytermesztés témaköreivel ismerkedhetnek meg a hallgatók. Az ezen témákhoz kapcsolódó gyakorlati oktatás az előadásokkal párhuzamosan, nagy óraszámban folyik.

A hallgatók számára a következő (B2, C) tantárgyakat hirdették meg: Szőlőtermesztés és borászat, Gyümölcstermesztés, Szántóföldi zöldségtermesztés, Gyógynövénytermesztés, Dísznövénytermesztés, Faiskolai termesztés, Zöldséghajtatás és korai termesztés.

Céljuk, hogy a hallgatókkal megismertessék a kertészeti termelés alapvető feladatait, igényeit és kapcsolatát a mezőgazdaság többi ágával.

Évente átlagosan 7-8 hallgató készíti a tanszéken gyümölcs-, zöldség-, szőlő-, és dísznövénytermesztés témakörökből a diplomamunkáját.

Kertészmérnöki (BSc) Szak

A Kertészeti Tanszék ...

Oktatási anyagok (jegyzetek, fajlisták stb.)

Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő munkássága

A tanszéken nemesített szőlő, gyümölcs és zöldségfajták...

'INTERREG IIIA' pályázati honlapja

A tanszék munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám E-mail cím
Dr. ifj. Kovács János egyetemi docens 5069 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Horváthné Dr. Baracsi Éva egyetemi docens 5005 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Cseh Eszter adjunktus 5057 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szabó Péter tanársegéd 5009 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kovács Barnabás Zoltán tanársegéd 5008 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Sárdi Katalin professor emerita 5036 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ihász Zoltánné főmunkatárs, ügyviteli alkalmazott 5003 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Németh Gyöngyi tudományos segédmunkatárs 5057 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Simonné Dr. Balázsy Ágnes tudományos segédmunkatárs 5057 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bognár András tudományos segédmunkatárs 5057 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Salamon János technikus 5013  
Sütő Dóra kisegítő alkalmazott 5013